Skip to content

Asmaların budanması

Birine bir iş yaptırmak pahalı olabilir. Ama doğru yaklaşımla, bir çok işi kendiniz yapabilirsiniz. SKIL websitesinde bulacağınız kullanışlı adım adım talimatları kullanarak, zaman ve para tasarrufu sağlayabilirsiniz. Bu adım adım talimatlar, evin içindeki ve etrafındaki farklı iş türleri ile ilgili kategorilere ayrılmıştır ve size açık, A'dan Z'ye açıklamalar sunmaktadır.Adım adım talimatlarımızdan birine tıklamanız yeterli, hemen işe başlayabilirsiniz!

  1. Asmalarınızı ne zaman budamanız gerekir?

    Asmanızı bitki özü akmaya başlamadan önce budamanız önemlidir, aksi halde bitkiye zarar verir ve bitki özünün akmasına neden olursunuz. Bitki özü Mart başı kadar erken bir tarihte akmaya başlayabilir, bu nedenle asmanızı mutlaka bu tarihten önce budayın. Bunu yapmak için en iyi zaman kışın başlangıcından öncedir, ancak don durumunda asla budamayın. Don olayından birkaç gün ve gece önce budamak, yaraların iyileşmesine olanak verecektir. Yaz budaması, üzümlerin düzgün büyümesini sağlar.

  2. Asmalarınızı budamak için hangi alete ihtiyacınız var?

    Asmalarınızı budamak için papağan gagalı bir bahçe makası kullanın. Daha kalın ve sert dallar için bir bahçe testeresi daha iyi bir seçim olacaktır.

  3. Asmalarınızı nasıl budamanız gereklidir? - İlk üç yıl

    İlk yıl asmanın ana sürgününün tamamını zeminden yaklaşık 3 baş yukarıya kadar budayın. Bu işlem asmanın hızlı büyümesini ve gelecek yıllarda daha güçlü olmasını sağlar. İkinci yıl bu sürgün birkaç filiz verecektir. En iyi iki tanesi dışında tüm filizleri temizleyin. Büyüme mevsimi boyunca yeni filizleri temizleyebilirsiniz. İki sürgünün en güçlü ve en kalın olanını sonbaharda bir kirişe, bir duvara ya da bir parça tele bağlayın. Diğer sürgünü tamamen temizleyebilirsiniz. Üçüncü yıl geldiğinde, büyümesine izin verdiğiniz sürgün ana gövde haline gelecek ve kendi sürgünlerini vermiş olacaktır. Bu sürgünleri de bağlayabilirsiniz.

  4. Asmalarınızı nasıl budamanız gereklidir? - Üç yıldan sonra

    Üzümler, yan dallarda salkımlar halinde yetişecektir. Üzümler sadece yeni dallarda yetişirler, bu nedenle üzüm veren yan dallar kıştan önce budanmalıdır. Bu dalları, gelişme belirtileri gösteren ilk tomurcuğun hemen üstünden budayın. Bu genellikle daldaki ikinci tomurcuktur, ilk tomurcuk genellikle gelişemez. Üzümlere büyümeleri için her fırsatı vermek amacıyla sürgünler arasında her zaman 20cm'lik (yaklaşık 8 inç) bir mesafe bırakmaya dikkat edin.

  5. Asmalarınızı nasıl budamanız gereklidir? - Yaz budaması

    Büyüme mevsimi sırasında, dalların sap ile olan köşelerinde gelişen tüm koltuk tomurcuklarını kesmeniz gereklidir. Yan dalda küçük koruk salkımlarının yetişmesi durumunda, bu dalı yaklaşık olarak salkımdan sonraki ikinci yapraktan budamanız gereklidir. Birkaç salkım yetişirse, sürgüne en yakın büyüyen salkım dışındaki salkımları temizlemeniz gerekir. Herhangi bir salkım bulunmayan dallar tamamen temizlenebilir. Bu budama sistemi, asmanın üzümlerin yetiştiği dallara odaklanmasını ve büyük, sulu üzümler vermesini sağlar. Üzümleri yazdan sonra (Eylül/Ekim) hasat edebilirsiniz.

Rating

Rate this step by step description.

Asmaların budanması

3.7
3.7 of 5

584 number of votes

  • 5
    273
  • 4
    122
  • 3
    50
  • 2
    38
  • 1
    101