Skip to content

Bahçenizin kışa hazırlanması

Birine bir iş yaptırmak pahalı olabilir. Ama doğru yaklaşımla, bir çok işi kendiniz yapabilirsiniz. SKIL websitesinde bulacağınız kullanışlı adım adım talimatları kullanarak, zaman ve para tasarrufu sağlayabilirsiniz. Bu adım adım talimatlar, evin içindeki ve etrafındaki farklı iş türleri ile ilgili kategorilere ayrılmıştır ve size açık, A'dan Z'ye açıklamalar sunmaktadır.Adım adım talimatlarımızdan birine tıklamanız yeterli, hemen işe başlayabilirsiniz!

  1. Bahçenizi neden kışa hazırlamanız gerekiyor?

    Sonbaharda bahçeniz üzerinde çalışarak bir sonraki ilkbaharda temiz ve düzenli olmasını sağlayabileceğinizi biliyor muydunuz? Bu işi, kış başlamadan önce yapmanız gereklidir. Böylece ilkbaharda yapmanız gereken birçok ekstra işten kurtulacak ve bahçenizin harika bir şekilde büyümesini ve çiçeklenmesini sağlayabileceksiniz. Ayrıca kış aylarındaki don riskini en aza indirebilir ve bazı durumlarda tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.

  2. Bahçenizi ne zaman kışa hazırlamanız gereklidir?

    Bahçenizi kışa tek bir hafta sonunda hazırlamanız şart değildir. Bu işi akıllı bir şekilde ele alarak bir kaç haftaya yayabilirsiniz. Bahçenizi, don başlamadan önce hazır hale getirmeniz gereklidir. Toprak donu çok fazla zarara neden olmaz, ancak zararları önlemek için gün içinde donma sıcaklıkları olan durumlarda bahçenizde çalışmamak iyi bir fikirdir.

    Ekim ayı, bahçenizi kışa hazırlamak için ideal zamandır. Her durumda, gözünüz her zaman termometrede olsun.

  3. Yapraklar

    Yeşil ve havalandırılmış kalmasını sağlamak ve yosun oluşumunu en aza indirmek için çimlerinizdeki yaprakları düzenli olarak temizleyin. Bir yaprak üfleyici bu işi hızla yapmanızı sağlayacaktır. Bu alet, yaprakları ve küçük dalları üfleyerek temizler. Ayrıca yaprak üfleyici, modeline bağlı olarak yaprakları emip parçalayabilir. Bu durumda, üfleyici torbasındaki atıkları kolayca bertaraf edebilirsiniz.

    Çitlerin kenarlarındaki ve altındaki yaprakları kıştan önce temizlemeniz gerekli değildir. Bunlar, kökleri dona karşı koruyan bir katman oluştururlar. Yaprakların mantar ya da bakteri ile enfekte olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Enfekte olmaları halinde, küf ya da hastalığın yayılmasını önlemek için bunları hemen temizleyin.

  4. Çim

    Çimlerinizi, artık büyümediklerini görene dek biçmeye devam edebilirsiniz. Yılın son biçme işlemi, Ekim sonuna doğru bir zamanda olacaktır. Çimleri 4cm (1,5 inç) yüksekliğe kadar biçmenizi öneriyoruz.

    Özel bir kazıyıcı ya da ot tırmığı, çimlerdeki yosunu kolayca temizleyecektir. Ardından yosunu tırmıkla toplayın ve atın. Toprağınızın pH seviyesini arttırmak ve böylece yosun oluşumu ile mücadele etmek için kireç atabilirsiniz. Bunun gerekli olup olmadığını kontrol etmek için önce bir toprak testi yapmanız gereklidir. Çimlerinizi kıştan önce son kez, kireç attıktan yaklaşık 6 hafta sonra gübreleyebilirsiniz. Bu işlem hastalıklara karşı ilave koruma sağlar, çimlerin daha hızlı toparlanmasına yardımcı olur ve daha sağlıklı ve daha yeşil çimler yetişmesine olanak verir. Çimlerin yoğun bir biçimde çoğalması, yosun oluşması riskini de azaltır. Gerekirse, kış aylarında da kireç atabilirsiniz. Zeminde kar olduğu zamanlarda bile kireç atabilirsiniz. Kar eridiğinde, kireç toprağa sızacaktır.

  5. Step tip

    İpucu: Kış aylarında özellikle don varsa çimlerden mümkün olduğunca uzak durun. Bu zamanlarda çimlerin üzerine dolaşmak çime zarar vererek kötü görünümlü noktalar oluşmasına yol açabilir.

  6. Bitkiler ve don

    Bahçenizi kışa hazırlarken, bitkilerinize gereken özeni göstermek önem taşır. Bazı bitkiler dona karşı çok duyarlıdır, bazıları ise yaprak dökmeyen bitkilerdir.

    Dona duyarlı bitkiler
    Toprağın donması durumunda, dona duyarlı bitkiler kısa süre içinde ölecektir. Bunu akılda tutarak, bu bitkilerin gözenekli bir yerde olmalarını sağlayın. Mümkünse bu bitkileri saksılara alın, böylece hava sıcaklığı sıfırın altına düştüğünde bunları kolayca örneğin kulübeniz gibi kapalı bir yere alabilirsiniz.

    Saksı bitkileri
    Saksı bitkileri, dona karşı topraktaki bitkilerden daha korunmasızdır. Saksının duvarları nedeniyle bu bitkilerin köklerinin donması daha olasıdır. Saksı bitkilerini, saksıları baloncuklu naylona sararak koruyun. Yağmur suyunun akabilmesi için, baloncuklu naylonun alt tarafını delmeyi unutmayın. Donun devam etmesi ya da kötüleşmesi durumunda saksı bitkilerini kapalı bir yere, örneğin bir kulübeye ya da garaja taşımak iyi bir fikirdir.

    Yaprak dökmeyen bitkiler
    Genellikle, tüm yıl boyunca yaprak dökmeyen bitkilerin korunması gerekli değildir. Donma sıcaklıklarının gün içinde devam etmesi durumunda, yaprak dökmeyen bitkilerinizi dona karşı korumak yararlı olabilir. Bu bitkileri bir bahçe örtüsüne sarabilirsiniz, ayrıca eski battaniyeler, havlular ya da çuval bezleri de işe yarar. Hafif bir malzeme kullandığınızdan emin olun, böylece bitki nefes alabilir ve küf ile çürüme önlenebilir. Don ortadan kalkar kalkmaz korumayı çıkarabilirsiniz.

    Soğuğa dayanıklı bitkiler
    Soğuğa dayanıklı bitkiler kendilerini kış koşullarına karşı koruyabilirler. Bazıları bunu yaprak dökerek, bazıları ise toprağın üstünde kalan tüm kısımların ölmesine izin vererek sağlar. Bu bitkilerin kökleri toprağın içinde korunur. Saksılara dikilmiş soğuğa dayanıklı bitkilerin de dondan zarar görebileceğine dikkat edin, bu nedenle kış aylarında bu bitkiler de ekstra korumaya ihtiyaç duyacaktır.

  7. Kışa hazırlık için budama

    Bazı bitkiler ve ağaçlar kış budaması gerektirir. Genellikle asmalar, akçaağaç, huş, gürgen, lavanta ve eski tomurcuklardan çiçeklenmiş ortanca kış öncesinde budanabilir. Öte yandan diğer meyve ağaçlarını, kozalaklı bitkileri, gülleri ve tırmanıcı bitkileri budamak iyi bir fikir değildir. Bu dönemde hangi bitkilerin ve ağaçların budanabileceğine ve hangilerinin budanamayacağına her zaman dikkat edin.

  8. Çiçek soğanlarının ekilmesi

    İlkbaharda keyfini çıkarabileceğiniz güzel, neşe verici çiçekler elde etmek için bahçenize kıştan önce çiçek soğanları ekebilirsiniz. Fulya, lale, Türk sümbülü, kardelen ve çiğdem çiçekleri önerilir. Bu çiçekler, bahar gelir gelmez bahçenize renk katarlar.

    Bir bahçe küreği ile toprağı gevşetin. Ardından toprakta ekmek istediğiniz soğanın büyüklüğünde ve çapının iki katı derinlikte bir delik açın. Deliğe bir ya da daha fazla soğan koyun ve toprakla kapatın. Büyümeleri için, ektikten sonra soğanları sulayın.

  9. Süs havuzu

    Kıştan önce ve kış sırasında süs havuzlarına da gereken özen gösterilmelidir. Temel husus, süs havuzunun buz tutmamasını sağlamaktır. Süs havuzu fazla derin değilse ve uzun süre donarsa, balıklar buzun içinde sıkışabilir. Bir buz tabakası olması durumunda, süs havuzunun saldığı doğal gazlar serbest kalamaz.

    Yerden yüksek havuzlarda çoğu kez olduğu gibi süs havuzunuz betondan ya da tuğladan yapılmışsa, buz havuzun yapısına zarar verebilir. Bu durumda, örneğin bir dalgıç pompa ile havuzdaki suyun dışarı pompalanması daha iyi olacaktır. Kirli su için uygun olan ve havuzun herhangi bir fauna ya da flora barındırması durumunda havuzda en az 50cm (15 inç) su bırakacak bir pompa kullanın

  10. Dışarıdaki musluk ve bahçe hortumu

    Dışarıdaki musluğun ve su borusunun donmasını önlemek için suyu kesmeniz gereklidir. Ardından, tesisatta kalan suyu boşaltmak için musluğu açın. Kulübeler ve ek binalardaki musluklar da kış aylarında donabilir, bu yüzden bunların tümünü kontrol etmeniz gereklidir.

    Bahçe hortumunu da unutmayın. Bahçe hortumunda su kalması durumunda, donduğu zaman bu su genleşir ve hortumun çatlamasına neden olabilir. Bu nedenle depolamadan önce hortumdaki fazla suyun mutlaka akmasını sağlayın.

  11. Topraktan yapılmış eşyalar

    Topraktan yapılmış eşyalar dona karşı dayanıksızdır ve ekstra özen gösterilmemesi durumunda çatlayabilir. Çiçek saksılarını, vazoları, küllükleri ve diğer topraktan yapılmış eşyaları kapalı bir yere koyun. Bu, içlerindeki suyun boşalmasını sağlayacaktır, böylece bu eşyalar donma sıcaklıklarında çatlamayacaktır.

Rating

Rate this step by step description.

Bahçenizin kışa hazırlanması

4.3
4.3 of 5

38 number of votes

  • 5
    27
  • 4
    5
  • 3
    1
  • 2
    1
  • 1
    4