Skip to content

Bir çit yapma

Birine bir iş yaptırmak pahalı olabilir. Ama doğru yaklaşımla, bir çok işi kendiniz yapabilirsiniz. SKIL websitesinde bulacağınız kullanışlı adım adım talimatları kullanarak, zaman ve para tasarrufu sağlayabilirsiniz. Bu adım adım talimatlar, evin içindeki ve etrafındaki farklı iş türleri ile ilgili kategorilere ayrılmıştır ve size açık, A'dan Z'ye açıklamalar sunmaktadır.Adım adım talimatlarımızdan birine tıklamanız yeterli, hemen işe başlayabilirsiniz!

  1. Çit türleri

    Tel çit
    Tel bir çit oldukça çabuk monte edilebilir ve en düşük maliyetli ve bakımı en kolay çit türlerinden birisidir.

    Taş dolu sepetler
    Taş ya da ağaç kabuğu dolu metal sepetlerin kullanılması, bahçe ayırma için gittikçe popüler hale gelen bir yöntemdir. Bu tür bir çiti kendiniz kolayca yapabilirsiniz, ancak sepetleri taşla doldurmayı düşünüyorsanız, sağlam bir temel gereklidir.

    Bitkilerden oluşan çit
    Bitkilerden oluşan doğal bir çit yapmak basittir, ancak bunların düzenli olarak budanması gereklidir. Şu bitkiler ve çalılar ideal bir çit oluşturur: örneğin tel örgü üzerinde sarmaşık, kozalaklı ağaçlar, şimşir, kayın ve çam. Ancak diğer çit türlerine göre, istenmeyen ziyaretçilere karşı daha az koruma sağlarlar.

    Ahşap bölmeler
    Ahşap, bahçe ortamları için doğal bir malzemedir ve çit yapmak için çok uygundur. Avrupa ağaçlarından egzotik ağaçlara kadar farklı ahşap türleri arasından seçim yapabilirsiniz. Maliyet ve montaj yöntemi daha çok çitin istenen yüksekliğine ve yapısına bağlıdır.

     

  2. İşaretleme

    Çiti nereye kurmak istediğinize karar verin ve zemin yüzeyinin mümkün olabildiğince düz olmasını sağlayın. Çitin uzunluğunu ve orta ile uç direklerin nereye dikilmesi gerektiğini ölçün. Bunları, eşit kesimlere bölün. Uç direkler, 4 metrelik uzunluklara sahip yatay tahtaların uçlarına yerleştirilir. Önce genel bir çizim hazırlayın, ardından hangi malzemelere ihtiyacınız olduğuna ve bunların ne uzunlukta olacağına karar verin. Çitin nereye dikileceğine karar verdiğinizde, 1,80 metrelik yüksekliği işaretleyebilirsiniz. Tüm direklerin düz bir çizgi üzerinde olmasını sağlamak için bir ip kullanın.

  3. Step tip

    Standart bahçe çitleri

    Bahçe mağazalarında, farklı türde çit kesitleri ve malzemeleri bulabilirsiniz. Bunların çoğu sabit uzunluklara ve yüksekliklere ve farklı kaliteye ve fiyata sahiptir.

  4. Çift dikey tahtalar

    Çift dikey tahtalardan yapılmış bir çit, ferah bir etki ile birlikte iyi bir mahremiyet sağlar ve rüzgarın serbestçe geçmesine olanak verir. Planyalanmış ve emprenye edilmiş çam ya da diğer bahçe ağaçlarından yapılmış tahtalar ve direkler seçin. Yatay tahtalar 1,8x14,5x400 cm, dikey tahtalar ise 1,8x14,5x180 cm ebadındadır. Direkler ise 6,8x6,8x270 cm ebadındadır.

  5. Tahtaların aralıkları

    Çit direklerini 4 metrelik aralıklarla, her 2 metrede bir ara direkler olacak şekilde yerleştirin. Tüm dikey tahtaların aynı aralığa ve 4 metrelik bir uzunluğa sahip olmasını unutmayın. Ardından, açık boşlukları doldurmak için tahtaları çitin diğer tarafına monte edin. Dikey tahtaları sabitlemek için, direklerin bir tarafında 3 tane yatay enine bağlantı monte edin (alt, orta ve üst). Dikey tahtalar ile aynı boyutta tahtalar kullanabilirsiniz, sadece uzunluklar farklıdır. Ardından, dikey tahtaları bu yatay enine bağlantılara vidalayın.

  6. Kaç tane tahtaya ihtiyacınız var?

    Örneğin: çiti 180 cm yükseklikte yapmaya karar verdiniz. 7 cm aralıklarla 1,8 x 14,5 cm genişliğinde çit tahtaları kullanırsanız, ön tarafta her metrede 5 ve arka tarafta her metrede 4 tahtaya ihtiyacınız olacaktır. Bu da çitin her bir metresi için toplam 9 tahta demektir. Dolayısıyla, örneğin çit 12 metre ise, 180 cm uzunluğunda 9 x 12 = 108 tahta gerekecektir. 3 yatay enine bağlantı (alt, orta ve üst) için ise, her bir kesimde 4 metrelik 3 tane tahtaya ihtiyacınız olacaktır. 12 metre uzunluğundaki bir çit 3 kesimden oluşur, dolayısıyla 4 metre uzunluğunda toplam 9 yatay tahta gerekli olacaktır.


    Fire ya da beklenmeyen ihtiyaçları karşılamak için bir kaç ekstra dikey tahtayı daha hesaba katın. Tahtaları monte etmek için 4 x 30 mm paslanmaz çelik ya da galvanize vidalar kullanın. Yatay enine bağlantılar için ihtiyaç duyacağınız vida sayısı: Tahta başına 3 x 3 vida x 9 = 81 vida. Dikey tahtalar için ihtiyaç duyacağınız vidalar: 108 x 3 = 324. Toplam: 81 + 324 = 405 vida

  7. İşaretleme

    Çit direklerinin yerlerini belirlemek için, ipin dış tarafı boyunca işaretleyin (örneğin küçük işaret direkleri kullanarak). Bunun nedeni, ip üzerinde başlangıçta yaptığınız işaretlerin, direklerin dikileceği çukurları kazdığınızda artık kolayca görünebilir olmayacak olmalarıdır. Birinin size yardım etmesi durumunda, çit direklerini çok daha kolay ve hızlı dikebilirsiniz. Bu, örneğin uzun yatay enine kirişleri monte etmeyi ve çit direklerini yere çakmayı çok daha kolaylaştırır.

  8. Direklerin dikileceği çukurların kazılması

    İşe, köşe direkleri yerleştirerek başlayın. Dar bir kürek ya da toprak matkabı ile 60 ila 80 cm derinliğinde dar bir çukur kazın. Direğin sağlam durmasını sağlamak için, sağlam zemine kadar kazmanız gereklidir. Zemin kuruysa, kazmayı ya da delmeyi kolaylaştırmak için önce zemini ıslatmak iyi bir fikirdir. Ayrıca, doğrudan zemine çakabileceğiniz galvanize direk tutucular alabilirsiniz.

  9. Direklerin çürümesinin önlenmesi

    Direkler, ahşabın çürümesini önlemek için zemin seviyesinin 10 cm yukarısına kadar işleme tabi tutulmalıdır. Ahşabı korumak için farklı türlerde koruyucular ya da bitüm alabilirsiniz. Ya da kuruduktan sonra tamamen su geçirmez hale gelen akrilik reçine kullanabilirsiniz. Çürümeyi önlemek için diğer bir seçenek, boruları daha geniş çaplı bir PVC borunun içine oturtmaktır.

  10. Direklerin yerleştirilmesi

    Direği, işaretlerin orta çizgisindeki çukura yerleştirin. Bir ayaklı merdiven kullanın ve direği, üst kısmı ip ile aynı yüksekliğe gelene dek bir balyoz ile zemine dikkatle çakın. Balyozla her vuruştan sonra, bir su terazisi ile direğin hala dikey olduğunu kontrol edin. Direğin çakarken yamulması, dolayısıyla artık gönyede olmaması durumunda, direğin orta kısmında bir marangoz işkencesi kullanarak direği düzeltebilirsiniz. Ellerinizi kıymıklardan korumak için her zaman iş eldivenleri kullanın.

  11. Betonun dökülmesi

    Direği, beton karışımı kullanarak yerine sabitleyebilirsiniz. Karışımı hazırlayın ve deliğe dökün. Oranlar, aşağıdaki gibidir: 1 kg kaba kum, 1 kg çakıl ve 0,5 kg çimento. Ayrıca bir torbadan çukura hızlı kuruyan kuru harç dökebilir ve ardından su ilave edebilirsiniz. Direğin dikey ve düzgün hizalanmış olarak kaldığından emin olun. Bunu, bir su terazisi ya da bir şakül ile kontrol edin. Son olarak, balyozun sapıyla çit direğini zemine sağlamca sıkıştırın.

  12. Ara direkler

    Ara direkleri, belirtilen işaretlere uyarak çitin ortası boyunca yerleştirin. Gerekirse, iki uç direk arasına bir ip gerebilir ve tüm direklerin üst kısımlarının aynı hizada olmasını sağlayabilirsiniz.

  13. Yatay su terazisi

    Tüm direklerin üst kısımlarının aynı hizada olmasını sağlamak için, borulu su terazisi ya da su ile dolu şeffaf bir bahçe hortumu kullanın. Bahçe hortumunun içinde su kabarcığı olmadığından emin olun. Bu işe yaramazsa, direklerin üst kısımlarını daha sonra doğru yükseklikte kesebilirsiniz.

  14. Yatay tahtaların monte edilmesi

    Alt yatay tahta ile işe başlayın ve bu tahtayı zemin seviyesinden hemen yukarıya vidalayın. Su terazisini kullanarak tam olarak yatay olduğundan emin olun. Ahşabın yarılmasını önlemek için, ilk olarak vida deliklerini önceden delin. Her bağlantı için 3 vida kullanın. Ardından üst tahtayı, sonra da orta tahtayı monte edin. Tahtaları doğru monte ettiğinizden emin olun ve su terazisi ile hepsinin yatay olduğunu kontrol edin.

  15. Marangoz işkencelerinin bir 'ekstra el' olarak kullanılması

    Yerlerine vidalamadan önce marangoz işkenceleri ile tutturmanız durumunda, tahtaları monte etmeniz daha kolay olacaktır. Çit kesimlerini birer birer monte etmeniz en iyisidir, çünkü ölçümlerde bir hata yapma olasılığı her zaman mevcuttur.

  16. Öndeki dikey tahtaların monte edilmesi

    En göze çarpan taraftaki, örneğin evin bitişiğindeki ilk dikey tahta ile işe başlayın. Kontrol etmek için her zaman su terazisini ya da şakülü kullanın. Yaklaşık 7 cm uzunluğunda bir kaç ahşap ara parça bulmanız ve bunları monte edilen tahta ile bir sonraki tahta arasına yerleştirmeniz işinize yardımcı olacaktır. Tahtalar arasındaki aralıkları düzenli olarak kontrol edin, çünkü tahtaların genişlikleri farklı olabilir.

  17. Arka taraftaki dikey tahtaların monte edilmesi

    Öndeki tahtaları monte ettikten sonra, en baştan arka tarafa başlayın ve ön taraftaki monte edilmiş tahtalar ile arkadaki yeni tahta sırası arasındaki boşluğa bir orta çizgi çizin. Bu, çitin arka tarafındaki ilk tahtanın ortasının konumunu belirleyecektir. Kontrol etmek için tahtaların tümünün orta noktalarını çizmek iyi bir fikirdir. Ardında su terazisi ya da şakül ile her şeyin düz ve düzgün hizalanmış olduğunu kontrol edin.

  18. Kapılar

    Çite bir kapı takılması yararlı olabilir. Standart genişlik 90 cm, yükseklik ise çitin yüksekliği ile aynıdır. İlave dayanıklılık ve esnemenin önlenmesi için, 45° açıyla iki tane diyagonal tahta monte edin. Kapı direkleri, çit direkleri ile aynı şekilde monte edilir. Şunlara ihtiyacınız olacaktır: menteşeler, bir mandal ya da anahtarlı bir kilit, somunlar ve cıvatalar. Gerekirse, solda ve sağda daha uzun iki direk kullanın ve kapının ağırlığını bölmek için enine bir bağlantı kirişi monte edin.

  19. Uç kapaklar

    Ahşabın çürümesine neden olan yağmur suyunun girmesini önlemek için direklerin üstüne uç kapaklar takın. Alternatif olarak, çivilerle bir parça çatı kaplama malzemesi çakın ya da direğin üst kısmını açılı olarak kesin.

Rating

Rate this step by step description.

Bir çit yapma

4.2
4.2 of 5

596 number of votes

  • 5
    375
  • 4
    105
  • 3
    33
  • 2
    24
  • 1
    59