Skip to content

Dübeller ile çalışma

Birine bir iş yaptırmak pahalı olabilir. Ama doğru yaklaşımla, bir çok işi kendiniz yapabilirsiniz. SKIL websitesinde bulacağınız kullanışlı adım adım talimatları kullanarak, zaman ve para tasarrufu sağlayabilirsiniz. Bu adım adım talimatlar, evin içindeki ve etrafındaki farklı iş türleri ile ilgili kategorilere ayrılmıştır ve size açık, A'dan Z'ye açıklamalar sunmaktadır.Adım adım talimatlarımızdan birine tıklamanız yeterli, hemen işe başlayabilirsiniz!

  1. Hangi tür dübel kullanmalıyım?

    Her inşaat malzemesi, özel bir dübel gerektirir. Özel durumlar için farklı dübel türleri mevcuttur, bunlar çoğunlukla üniversal dübellerden daha sağlam bir montaj sağlarlar. İş için doğru dübel türünün belirlenmesinden sonraki adım, doğru boyutun seçilmesidir. Matkap ucu çapı, dübel çapı ile aynıdır. Bu, genellikle dübelin üzerinde belirtilir; örneğin 6 mm çapında bir dübel ve matkap ucu için S6 kullanılır.

  2. Üniversal dübeller

    Klasik naylon dübellerin, farklı temel türleri mevcuttur. Vidayı sıktığınızda dübel genişler, böylece duvara sağlam bir biçimde tutunur. Bir darbeli matkap kullanarak deliği delin ve dübeli yavaşça yerine çakın. Ardından, vidayı takabilirsiniz. Dübeller ile kullanım için uygun bir vida türü kullandığınızdan ve bu vidaların kullandığınız dübel için doğru uzunlukta ve kalınlıkta olduğundan emin olun.

  3. Çekiçle çakılan dübeller

    Bu dübeller, dübel içindeki yerlerine bir çekiç ile çakılan çelik bir çivi ya da özel bir vida içerirler. Bu, konvansiyonel bir vida kullanmaktan çok daha hızlıdır ve süpürgeliklerin, ahşap kirişlerin, pencere çerçevelerinin, tavan panellerinin ve duvar kaplamalarının monte edilmesi için idealdir. Gerekirse, yerine çaktıktan sonra vidayı bir tornavida ile sıkabilirsiniz.

  4. Kelebek dübeller

    Bu naylon dübeller, içi boş duvarlarda kullanıma yöneliktir ve 2 kısımda oluşurlar. Vida sıkıldığında, dübelin arka kısmı ikiye katlanır ve dübelin ön tarafına doğru gelir. Diğer bir tür ise kelebek dübeldir. Bu dübelin '4 kanadı' vardır ve derin olmayan deliklere montaj için idealdir. Bu dübelleri resimleri, hafif aynaları ya da diğer hafif nesneleri asmak için kullanabilirsiniz. Bu dübel türü, alçı panellerde ve benzer malzemelerde sağlam bir tutuş sağlar.

  5. Ankraj cıvataları

    Bu dübeller, büyük raflar ya da bölmeler gibi ağır yükler taşıması gereken donanımlara yöneliktir. Bir M12 ankraj cıvatası genellikle 200 kg'ye kadar yük taşıyabilir. Somun ya da kanca sıkıldığında, konik ankraj içeriye doğru çekilir. Sonuç olarak oluşan basınç, metal kısımların genleşmesine ve etrafındaki malzemeye güçlü bir biçimde bastırmasına neden olur.

  6. Alçı panel dübeli

    Bu dübel, içi boş bir duvarın içinde ya da arkasında daha kalın bir kısım oluşturur. Bir vida takıldığında ve sıkıldığında, parçalar genişler ve bir şemsiye gibi açılır. Bu dübeller farklı türde paneller ile kullanılabilir, ayrıca tavanlara hafif nesnelerin asılması için de uygundur.

  7. Yaylı dübel

    Yaylı dübeller genellikle tavanlarda ve içi boş duvarlarda kullanılır. Bu dübeller, bir vida dişi üzerine monte edilmiş yaylı ‘kanatlara’ sahiptir. Dübel, kanatlar kapalı olarak deliğin içine itilir. Ardından serbest bırakıldıklarında bu kanatlar dışarı doğru açılır ve vida sıkılır.

Rating

Rate this step by step description.

Dübeller ile çalışma

4.3
4.3 of 5

878 number of votes

  • 5
    605
  • 4
    134
  • 3
    31
  • 2
    31
  • 1
    76