Skip to content

İlkbaharda çimlerinizin bakımı

Birine bir iş yaptırmak pahalı olabilir. Ama doğru yaklaşımla, bir çok işi kendiniz yapabilirsiniz. SKIL websitesinde bulacağınız kullanışlı adım adım talimatları kullanarak, zaman ve para tasarrufu sağlayabilirsiniz. Bu adım adım talimatlar, evin içindeki ve etrafındaki farklı iş türleri ile ilgili kategorilere ayrılmıştır ve size açık, A'dan Z'ye açıklamalar sunmaktadır.Adım adım talimatlarımızdan birine tıklamanız yeterli, hemen işe başlayabilirsiniz!

  1. Çimlerinizdeki tüm yaprakları ve diğer döküntüleri temizleyin

    İşe, çimlerinizdeki yaprakları ve küçük dallar gibi diğer döküntüleri temizleyerek başlayın. Bir yaprak üfleyici bu işi hızla yapmanızı sağlayacaktır. Bir yaprak üfleyici, (ölü) yaprakların yanı sıra küçük budama artıklarını da emebilir ve parçalayabilir. Bunlar bir torba içinde toplanır, böylece kolayca atılabilir.

  2. Biçme

    Çimlerin büyümeye başladığını görür görmez, her hafta biçmeye başlayabilirsiniz. Düzenli biçme, çimlerin etrafındaki oksijen seviyesini arttırır. Bu, yosun oluşma olasılığını azaltır. Biçme işlemi sırasında çimlerin kuru olduğundan emin olmanız gereklidir. Islak çimler birbirine yapışır ve çim biçme makinenizi tıkayabilir.

    Çimlerin ne için kullanıldığına ve çevre sıcaklığına bağlı olarak çimin ne kadar uzun olmasını istediğinize karar verin ve çim biçme makinesinde istenen ayarı seçin. Çimleriniz dekoratif amaçlıysa ya da günün büyük bölümünde gölgedeyse, biçme yüksekliğini 2-3cm'ye (yaklaşık 1 inç) ayarlayın. Çimlerinizi daha çok çocukların ya da evcil hayvanların oynaması içinse, biçme yüksekliğini 4-5cm'ye (1,5-2 inç) ayarlayın. Dışarıdaki sıcaklık 25°C'den yüksekse, çimleri normalde biçeceğinizden biraz daha uzun biçin. Sıcaklık yüksek olduğunda çimleri çok kısa biçerseniz, çimlerde köklerine kadar inen zarar neden olabilirsiniz.

  3. Yosunları temizleyin

    Kış aylarında yosun oluşmuş olması halinde, ilkbaharda çimleri tekrar kazımanız iyi olacaktır. Yosunu topraktan koparan özel bir çim tırmığı kullanabilirsiniz. Bu aynı zamanda çimleri de havalandırır. Çim tırmığını çimler büyümeye başlar başlamaz, yani Nisan ayının başlangıcında kullanmaya başlayabilirsiniz. Ardından yosunu tırmıkla toplayın ve atın.

  4. Ekim

    Kışın ardından çimin toparlanmasına yardımcı olmak ve ilkbahar ve yaz boyunca temiz, sağlıklı çimlere sahip olmak için çim ekmeniz önemlidir. Çimler en iyi sıcaklık biraz yüksek olduğunda filizlenir, bu nedenle Nisan/Mayıs ayları ekim için iyi bir zamandır. Çim yoğun bir şekilde büyürse, yosun oluşma olasılığı azalır.

    Çim tohumları filizlenene dek çimin nemli kalmasını sağlayın. Çimlerin, özellikle yeni ekim yaptığınız yerlerin üzerinde mümkün olduğunca az dolaşın, çünkü yeni filizlenmiş çim yaprakları çok narindir ve düzelemeyecek ölçüde zarar görebilir. Kuşların çim tohumlarını çok sevdiğini unutmayın. Bahçe ürünleri satan bazı mağazalarda kuşların sevmediği özel tohumlar bulunabilir; ayrıca çimin çeşitli yerlerine ucuna bir parça alüminyum folyo bağlanmış çubuklar dikerek kuşları korkutup kaçırabilirsiniz.

  5. Gübreleme

    Tüm çimler besin maddelerine ihtiyaç duyar. Çimlerinizi ilkbaharda ve sonra yazın tekrar gübrelemenizi öneriyoruz. Bu işlem hastalıklara karşı ilave koruma sağlar, çimlerin daha hızlı toparlanmasına yardımcı olur ve yosun oluşumu olasılığını azaltır.

    Çeşitli gübre türleri mevcuttur. Gübreler iki ana gruba ayrılabilir: organik gübre ve suni gübre. Suni gübre, organik gübreden daha ucuzdur ve çimlerin ihtiyaç duyduğu tüm mineralleri içerir. Organik gübre sadece doğal besin maddelerini içerir ve suni gübreden daha uzun süre etkilidir. Gübrelerin çoğunun çocuklar ve evcil hayvanlar için zararlı maddeler içerdiğine dikkat edin. Bunu akılda tutarak, gübrenin toprağa nüfuz etmesine olanak vermek için çocukları ve evcil hayvanları çimlerden birkaç gün uzak tutmanız tercihen iyi olacaktır. Ürün ambalajı üzerindeki talimatların tümüne her zaman uyun.

  6. Kenarların kesilmesi

    Kıştan kalma büyümüş kısımları temizlemek ve genel olarak düzenlemek için ilkbaharda çimlerinizin kenarlarını kesebilirsiniz. İşte yapmanız gerekenler:

    Adım 1: Bir parça ipi çimin kenarları boyunca gerin
    Düz bir çim alanı kesmek isterseniz, bu ipi takip etmeniz yeterli olacaktır. Çimin kenarının iki ucuna iki çubuk, ardından bunların arasına ilave çubuklar saplayın. Sonra, bu çubukların arasına çimin kenarı boyunca bir parça ip gerin. İpin, hareket etmeyecek kadar gergin olduğundan emin olun.

    Adım 2: Çimleri kenar boyunca kesin
    Kenarları, özel bir kenar kesme makinesi kullanarak düzeltebilirsiniz. Kenar kesme makinesini, ipin iç tarafına yaslayın. Kenar kesme makinesinin zeminde yatık durduğundan emin olun, böylece çimin kenarı sağlam kalır ve küçük parçalara ayrılmaz. Kenar kesme makinesini, ipin tamamı boyunca bir kesme hareketi ile hareket ettirin.

    Adım 3: Çimin kenarlarını tırmıkla toplayın
    Kestiğiniz kenarları bir araya toplamak için bir tırmık kullanın.

Rating

Rate this step by step description.

İlkbaharda çimlerinizin bakımı

3.6
3.6 of 5

49 number of votes

  • 5
    27
  • 4
    3
  • 3
    3
  • 2
    4
  • 1
    12