Şimşir bitkisinin budanması

80% of 100%
Şimşir, yeşil yapraklarını yıl boyu koruyan birkaç bitkiden birisidir. Şimşir bitkinizin sıklığını korumasını sağlamak isterseniz, doğru zamanda doğru şekilde budamanız gereklidir.
  1. Şimşir bitkisini budamak için en iyi zaman ne zamandır?

    Şimşiri yılda iki kez, hatta biraz daha sık budamak en iyisidir. Örneğin, şimşiri yılda bir kez budarsanız, kışın bir kar tabakasına dayanmak için yeterince sağlam olmayacaktır. Şimşir bitkinizi ilk olarak Mayıs ayının sonunda budayabilirsiniz. Yeni, açık yeşil yapraklı en uzun dalların en az 5cm (2 inç) uzamış olduğundan emin olun. İkinci budama Eylül ayında olabilir, böylece şimşire kış gelmeden önce kendini toplaması için zaman vermiş olursunuz. Şimşir bitkinizi hava çok sıcak olduğunda budamayın, çünkü bu durumda bitki dallarının ucundaki 'yaralar' yoluyla su kaybeder ve en dıştaki yapraklar kahverengiye döner. Şimşir bitkinizi budadıktan sonra hava güneşli olursa, bitkiyi çok düzenli sulayın.

  2. Hazırlık ve aletler

    Budama işlemine başlamadan önce, aletlerinizin temiz ve keskin olduğundan emin olun. Bu, yaprakların ve dalların hasar görmesini en aza indirir. Çim biçme makası bu iş için en iyi seçimdir, çünkü şimşir için özel olarak tasarlanmıştır. Çim biçme makasları çit kesme makinelerinden çok daha küçük ve kullanımları daha kolaydır, şimşir bitkisini çok daha kolay bir şekilde doğru olarak kesmenize olanak verir. Manuel çim biçme makasları, hafif budama işleri için mükemmeldir. Elinizde daha büyük bir iş varsa ya da işinizi kolaylaştırmak istiyorsanız, elektrikli çim biçme makasları ideal seçimdir. Bir çit kesme makinesi, tam boyutlu bir şimşir çit budanırken daha hızlı ve daha kullanışlıdır.

     Çim biçme makası ve çit kesme makinesinin yanı sıra, çiti budamadan önce kalın dalları kesmeniz gerekmesi durumunda bir bahçe testeresi kullanışlı olacaktır. Bunun nedeni, kalın dalları kesmek için kullanılmaları ya da kum ile temas etmeleri durumunda çim biçme makasının körleşebilmesidir.

  3. Şimşirin şekillendirilmesi

    Tek bir şimşir bitkiniz mi, yoksa tam bir şimşir çitiniz mi var? Budama işlemine başlamadan önce, şimşire ne şekil vermek istediğinize karar vermeniz gereklidir. Şimşiri, istediğiniz şekli vermek üzere budamanız kolaydır. Bir çiti kenarları düz olacak şekilde budayabileceğiniz gibi, üst tarafı yuvarlak olacak şekilde de budayabilirsiniz. Şimşir bitkisi, sıklıkla görebileceğiniz gibi bir küre şeklinde de budanabilir, ya da daha köşeli budayabilir ya da daha maceracı ve yaratıcı olabilirsiniz

  4. Bir şimşir çitin budanması

    Adım 1
    İşe, çitin kenarlarını ve önü ile arkasını budayarak başlayın. Üst tarafı biraz dar budamayı unutmayın, böylece güneş çitin tamamına ulaşabilir. Alt kısmın üst taraf kadar, hatta üst taraftan daha geniş olması durumunda, alt kısım kahverengiye dönecektir. 

    Adım 2
    Yan taraflar bittiğinde, üst tarafa başlayabilirsiniz. İlk olarak, iki kazık arasına bir parça ip gererek istenen çit yüksekliğini belirleyin. Ardından, çiti düz olarak kesmenizi sağlayacak bir çit kesme makinesi ya da çim biçme makası kullanarak çiti ip boyunca budayabilirsiniz.

    Çitin yüksekliğini önemli ölçüde azaltmak istemeniz durumunda, kalın dalları budamanız gerekebilir. Bu durumda gövdeler için bir bahçe testeresi kullanın; bu, çit kesme makinesi ya da çim biçme makinesi bıçağının keskin kalmasını sağlar.

    Adım 3
    Budanan küçük dalları ve yaprakları tırmıkla bir araya toplayın ve bahçe çöp kutunuza atın.

    Adım 4
    Çiti budamayı bitirdiğinizde, en iyi şekilde büyümesini sağlamak için gübreleyin. Sığır ya da tavuk gübresi topakları, şimşir için en uygun gübredir. Gübre konusunda cimri davranmayın, şimşir hızlı bir gübre tüketicisidir.

  5. Küre budama

    Şimşirinizi zarif bir küre şeklinde budamak isterseniz, en iyi yöntem bir çim biçme makası kullanmaktır. Akülü çim biçme makasları, işin çok daha rahat yapılmasını sağlayacaktır.

    Adım 1
    İşe, kürenin üst tarafından budayarak başlayın. Burada, kürenin ne yükseklikte olacağını belirlersiniz.

    Adım 2
    Kürenin üstünde ayakta durun ve çim biçme makasını baş aşağı tutun. Bu sayede kavisleri daha kolay kesebilirsiniz.

    Adım 3
    Budama sırasında şekli takip edin. Çalışırken kürenin etrafında dolaşmanız şekli daha iyi hissetmenizi sağlar ve şimşiri doğru olarak budamanıza yardımcı olur.

    Adım 4
    Ara sıra şimşir küreyi uzaktan inceleyin ve uzaktan etrafında dolaşın. Oranların doğru olduğunu kontrol edin ve gereken yerlerde küçük düzeltmeler yapın.

    Adım 5
    Budanan küçük dalları ve yaprakları tırmıkla bir araya toplayın ve bahçe çöp kutunuza atın.

Rating

Bu adım adım talimatı derecelendirin.

Şimşir bitkisinin budanması

4
4 of 5

37 toplam

  • 5
    22
  • 4
    8
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    7