Skip to content

Nikel Kadmiyum (NiCd)

  1. Akü teknolojileri arasındaki ana farklar

  2. Lityum-İyon akü (Li-ion)

    Bu aküler, NiCd ve NiMH akülerden çok daha yüksek bir ‘enerji yoğunluğuna’ sahiptir, sonuç olarak aynı çalışma süresi için çok daha küçük ve hafif aküler gereklidir. Ayrıca bu aküler düşük bir kendi kendine boşalma hızına sahiptir, dolayısıyla bu aküler depolama sırasında kendi kendilerine kolayca boşalmazlar. Aküler, boş olmasalar bile, kapasiteleri etkilenmeden herhangi bir zamanda şarj edilebilirler. Lityum-İyon aküler aynı zamanda diğer türlerden daha çevre dostudur. Lityum-İyon teknolojisi belirgin avantajlara sahiptir, ancak NiCd ve NiMH akülere kıyasla daha pahalıdır. Bu akülerde kullanılan malzemeler NiCd akülerde kullanılanlara kıyasla daha çevre dostudur, ancak yine de bu akülerin de sorumlu bir biçimde bertaraf edilmeleri gereklidir.
  3. Nikel Metal Hidrit (NiMH)

    Bu aküler, NiCd akülerden daha yüksek bir ‘enerji yoğunluğuna’ sahiptir, yani tekrar şarj etmeniz gerekmeden önce daha uzun süre çalışabilirsiniz. NiCd aküler gibi, NiMH aküler de sadece tükendiklerinde (boş) şarj edilmelidir. Ancak bundan önce şarj edildiklerinde, kapasite kaybı (çalışma süresi kaybı) NiCd akülere kıyasla daha azdır. NiMH aküler en yüksek kendi kendine boşalma hızına sahiptir, yani depolama sırasında kendi kendilerine hızla boşalırlar. NiMH aküler, depolanmadan önce şarj edilmelidir. Bu akülerde kullanılan malzemeler NiCd akülerde kullanılanlara kıyasla daha çevre dostudur, ancak yine de bu akülerin de sorumlu bir biçimde bertaraf edilmeleri gereklidir.
  4. Nikel Kadmiyum (NiCd)

    Akü bakımı iyi yapıldığı sürece uzun ömür. NiCd aküler sadece tükendiklerinde (boş) şarj edilmelidir, aksi halde kapasitelerini yitirirler! (yani tekrar şarj edilmeleri gerekmeden önce daha kısa çalışma süresi). Bunlar, özellikle sıcak ve soğuk hava koşullarında en sağlam ve güvenilir akü tipidir. Örneğin ilk çalıştırma sırasında ya da zorlu işler yapılırken, ihtiyaç duyulan fazladan gücü sağlarlar. NiCd akülerin bir kendi kendine boşalma hızı vardır, yani depolama sırasında kendi kendilerine boşalırlar. NiCd aküler, depolanmadan önce şarj edilmelidir. Kadmiyum, çevre dostu olmayan bir malzemedir; akülerin sorumlu bir biçimde bertaraf edilmeleri gereklidir.